Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI

SÖZ



       Bölüm öğretim programları diller ve kültürler öğretimi kapsamında düzenlenmiş, programlara dahil Türk toplumları üzerine “alan uzmanı” yetiştirmeye yönelik bir nitelik taşımaktadır. 

Tarihsel derinlik ve karşılaştırmalı metodoloji de dikkate alınarak, Bölümde, modern Türk toplumlarının başta dilleri olmak üzere, edebiyat tarihleri, bugünkü edebî durumları, siyasî ve kültür tarihleri, sosyo-kültürel ve ekonomik yapıları, uluslar arası ilişkileri bakımından durumları interdisipliner bir anlayış içinde öğretilmektedir.

Bölüm Programları, her bir lehçe için ses bilgisi, şekil bilgisi, konuşma-çeviri, yazılı anlatım ile birlikte edebiyat tarihi, sözlü ve yazılı edebiyat, modern edebî durum, siyasî ve kültür tarihi gibi derslerle yoğun bir biçimde desteklenerek öğrencilerin alanlarına derinlemesine vakıf olmalarının sağlanmasına yöneliktir.


Öğrenciler bölüm ortak dersleri dışında yoğunlaşmanın sağlanabilmesi açısından anabilim dalları programlarına tabi tutulmaktadırlar. Bölüm anabilim dalları programlarının seçimi öğrencinin giriş yılında, ilk ders kayıtları sırasında Bölüm öğrenci danışmanlarının rehberliğinde bizzat öğrenciler tarafından istek ve eğilimlerine bağlı olarak belirlenmektedir.

Dersler zorunlu ve seçmeli olarak iki türdür. Zorunlu dersler de bütün Bölüm öğrencilerinin sorumlu olduğu ortak dersler ile, anabilim dalı programlarında yer alan ve yalnızca ilgili anabilim dalı öğrencisinin sorumlu olduğu dersler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Eğitim-öğretim programının dil öğretimi kısmının, Türk  lehçelerini ana dili olarak konuşan uzmanlar tarafından yapılmasına çalışılmaktadır. Siyasî ve kültür tarihi ile ilgili dersler Fakültemiz Tarih Bölümü öğretim elemanları, tarihsel Türk dili ve edebiyatı ile ilgili dersler Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanları, sosyal yapı ile ilgili dersler de, sosyoloji bölümlerinden davet edilen öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Böylelikle, öğretim programı ve akademik personelin doğrudan uzmanlık alanı arasında kesin uyum sağlanmaya çalışılmaktadır.

Öğrenciler "Türkolog" ünvanı ile mezun olmaktadırlar.

Mezun öğrencileri geniş bir iş alanı beklemektedir. Mezunlar Türk cumhuriyetleri ile iş yapan özel sektörün sunduğu zengin iş imkanları dışında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında, çeşitli araştırma kurumlarında alan uzmanı olarak da çalışabilmektedirler. Mezunlar gerekli pedagojik şartları yerine getirdiklerinde örgün eğitim kurumlarının orta öğretim programlarında Türk dili ve edebiyatı ve Türkçe öğretmenliği yapma hakkına da sahiptirler.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN       TIKLAYINIZ


Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc